do ÂściÂągnięcia > pobieranie > ebook > pdf > download

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ry¿ op³ukaæ i ugotowaæ na sypko w du¿ej iloœci wody z dodatkiem kostkiroso³owej.Odcedziæ.Dok³adnie wystudziæ.Fasolê i kukurydzê wyj¹æ z puszki,op³ukaæ i os¹czyæ.Paprykê pokroiæ na kawa³ki.Cebulê obraæ i pokroiæ wplasterki.Pomarañczê obraæ i pokroiæ na cz¹stki.Sok cytrynowy doprawiæ sol¹ ipieprzem.Stopniowo dolewaæ oliwê ca³y czas ucieraj¹c.Do zimnego ry¿u dodaæ wszystkie sk³adniki, polaæ sosem i delikatnie wymieszaæ.Ewentualnie dosoliæ do smaku.Natkê drobno posiekaæ.Przed podaniem posypaæ ni¹sa³atkê.Sa³atka italiano2 szklanki ugotowanego makaronu, ³y¿ka posiekanej cebuli 4 ³y¿ki posiekanejpapryki, posiekany kawa³ek selera, posiekany kwaszony ogórek, szklanka sosuwinegret,æwieræ szklanki majonezu, 10 dag ¿Ã³³tego sera, sól, pieprzWymieszaæ makaron, cebulê, paprykê, seler i ogórek, polaæ sosem winegret,odstawiæ na 2 godziny, odcedziæ.Ser utrzeæ na tarce o du¿ych oczkach, dodaæ domakaronu i jarzyn, wlaæ majonez, wymieszaæ.Sa³atka kolorowaKilka œrodkowych listków sa³aty, 1 jajo, 1 pomidor, 1 ³y¿ka posiekanejrze¿uchy, 5 dag szynki lub ugotowanego miêsa, 2 salsefie, 1/2 ³y¿eczkilebiodka, sos vinaigretteSalsefiê ugotowaæ we wrz¹cej, osolonej wodzie.Obraæ ze skórki i pokrajaæ wkr¹¿ki.Jajo ugotowaæ na twardo, obraæ, pokrajaæ w kostkê.Sa³atê umyæ podbie¿¹c¹ wod¹, osuszyæ i poszatkowaæ.Pomidor sparzyæ gor¹c¹ wod¹, obraæ zeskórki i pokrajaæ w æwiartkê.Szynkê drobno pokrajaæ.Wszystkie sk³adnikiwymieszaæ w salaterce z sosem vinaigrette.Sa³atka kukurydziana1 puszka kukurydzy konserwowanej, 1 puszka groszku konserwowanego, 200-250 gsera ¿Ã³³tego najlepiej miêkki, majonez, 1 puszka tuñczyka w sosie w³asnymMieszasz razem (ser najlepiej pokroic w kostkê) dodajesz majonezu i gotowe.Sa³atka macedoñska4 ogórki, 1/2 l kwaœnego mleka, 1 papryka, 3 z¹bki czosnku, sól, pieprzOgórki obraæ i pokroiæ w talarki, posoliæ, pozostawiæ na salaterce na oko³o 15min.Skropiæ lekko przegotowan¹ wod¹, posoliæ, oprószyæ pieprzem, dodaæposiekan¹ paprykê.Zalaæ dobrze roztrzepanym kwaœnym mlekiem, wymieszaæ.Sa³atka marchewkowa1 czêœæ marchewki, 1 czeœæ jaj na twardo, 1/2 czêœci jab³ekwszystko drobno pokroiæ i wymieszaæ z majonezem.Sa³atka meksykañska 1awokado, 2-3 pomidory, cebula, musztarda, sok z cytryny, pieprz i sól,Awokado obraæ, przekroiæ na po³Ã³wki i (po usuniêciu pestki) skropiæ sokiem zcytryny, pokroiæ w plasterki.Pomidory obraæ ze skórki, pokroiæ na æwiartki.Obran¹ cebulê pokroiæ w kostkê.Wszystkie sk³adniki po³¹czyæ, wymieszaæ,doprawiæ sol¹, pieprzem i musztard¹.Sa³atka meksykañska 2Schab 30 dkg.pieczonego, ogórki konserwowe 4-5 szt., ry¿ 25 dkg., fasola 1puszka (czerwona), cebula 1 œredn., czosnek 3 z¹bki, olej (soja), przyprawy(magii), papryka szczypta sól, pieprz, cytrynaWszystkie sk³adniki pokroiæ i po³¹czyæ za sob¹.Sa³atka mieszana ze œmietan¹1 ogórek, 1 pomidor, pêczek rzodkiewek, 1 cebula, sos œmietanowo-chrzanowy,listki sa³atyJarzynki pokroiæ na cienkie plasterki, wymieszaæ.Salaterkê wy³o¿yæ listkamisa³aty, na których u³o¿yæ jarzynki polaæ sosem.Sa³atka mimoza1 sa³ata cukrowa, 1 sa³ata chrupi¹ca, sos winegret, roztarty z¹bek czosnku, 2jaja na twardoOba rodzaje sa³aty wyp³ukaæ w kilku wodach, os¹czyæ, osuszyæ w czystejœciereczce, poszarpaæ na równe kawa³ki.Sa³atê w³o¿yæ do g³êbokiej miski.Czosnek dodaæ do sosu, wstrz¹saæ przez 45 sek., polaæ sa³atê, wymieszaæpodrzucaj¹c.Posypaæ ¿Ã³³tkami przetartymi przez sito.Sa³atka morska250 g krewetek, 500 g ma³¿y, 250 g kalmarów, 1 m¹twa, 1 ma³a oœmiornica, 1cebula,500 g ry¿u, 375 ml oleju, sól, pieprzMyjemy dok³adnie wszystkie morskie sk³adniki.Ka¿dy sk³adnik gotujemyoddzielnie.Sosu powsta³ego z ma³¿ i krewetek nie wylewamy.Po ods¹czeniusk³adniki tniemy na drobne czêœci.Cebulê siekamy.Wlewamy 250 ml oleju napatelniê, podgrzewamy, wrzucamy cebulê i rozdrobnione krewetki, ma³¿e, kalmary,m¹twê, oœmiornice, lekko obsma¿amy.Do garnka wlewamy pozosta³y olej, wsypujemyry¿ i podgrzewamy a¿ bêdzie przezroczysty, dodajemy sos z krewetek i ma³¿.Wrzucamy wszystkie sk³adniki, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy tak d³ugo, a¿woda zostanie ca³kowicie wch³oniêta.Podajemy ostudzone, przybrane cytryn¹ iposypan¹ zielenin¹ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klimatyzatory.htw.pl