do ÂściÂągnięcia > pobieranie > ebook > pdf > download

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.20 min.Sa³atka œledziowa 66 filetów œledziowych, 4 du¿e ziemniaki ugotowane w mundurkach, 4 ogórkikonserwowe, 3 du¿e jab³ka, 3 cebule, 1/2 s³oika majonezu, sól, czarny pieprz, 1³y¿ka posiekanego koperku, 2 jajka na twardo, 1 ³y¿eczka musztardyUgotowane ziemniaki pokroiæ w kostkê.W podobnej wielkoœci kostkê pokroiæ umytefilety œledziowe, ogórki konserwowe, obrane jab³ka i cebule.Sk³adników niemieszaæ.Z majonezu, musztardy, szczypty soli i pieprzu przygotowaæ sos.Wszklanym naczyniu uk³adaæ na przemian wszystkie pokrojone sk³adniki.Ka¿d¹warstwê przek³adaæ sosem majonezowo-musztardowym.Wierzch posypaæ drobnoposiekanym jajkiem ugotowanym na twardo i koperkiem.Sa³atka œledziowa 7fasola 1 pusz.(czerwona), œledzie 25 dkg., naæ 1 pêczek, cebula 1 szt.(ma³a),ziemniaki1 szt.(lub jajko), ser ¿Ã³³ty do dekoracji, majonez, pieprzZiemniak, lub jajko ugotowaæ i pokroiæ w kostkê.Dodaæ pokrojon¹ cebulkê iposiekan¹ pietruszkê.Sa³atka œledziowa z bananamiœledzie 30 dkg.(filety), banany 2 szt., kapusta 1 ma³a (pekiñska), majonez 4³y¿ki, œmietana 2 ³y¿ki, rodzynki 2 ³y¿ki, curry 1 ³y¿eczka (³agodny), sól,pieprz, cukierPokroiæ i wymieszaæ œledzie, banany i kapustê.Zalaæ przyrz¹dzonym zpozosta³ych sk³adników sosem.Sa³atka œwi¹teczna4 jab³ka, sok z cytryny, 4 ³y¿ki pokrojonego ananasa, 20 dag szynki, 20 dag¿Ã³³tego sera,1 butelka œmietany, 2 ³y¿ki posiekanych orzechów w³oskich albo migda³Ã³w, sa³ataJab³ka wymyæ, obraæ cienko, pokroiæ w paski, skropiæ sokiem z cytryny.Szynkê iser pokroiæ w paski.Seler po umyciu i obraniu pokroiæ w cienkie paski lubzetrzeæ na tarce o du¿ych otworach.Jab³ka, szynkê i seler wymieszaæ, zalaæœmietan¹ i przyprawiæ do smaku.Pó³misek wy³o¿yæ wymytymi listkami sa³aty, nanich roz³o¿yæ sa³atê i posypaæ orzechami.Sa³atka tabbouleh2 ³y¿ki burghulu, 10 ³y¿ek drobno posiekanej zielonej pietruszki, 2 lyzkiœwie¿ej posiekanej kolendry, 4 drobno pokrojone cebulki dymki, 1 drobnopokrojony ma³y ogórek, 1 ³y¿ka œwie¿ej, drobno posiekanej miêty, 4-8 ³y¿ek sokuz cytryny, 2 ³y¿eczki oliwy, sol, pieprz.Burghul moczyæ przez 15 min.w du¿ej iloœci wody.Cedzak wy³o¿yæ œciereczk¹ lubgaza i przecedziæ przez ni¹ burghul.Wyjac go wraz ze œciereczk¹, i odcisn¹æpozosta³oœæ wody.Burghul prze³o¿yæ do miski, dodaæ posiekane jarzyny i zio³a.Dobrze wymieszaæ.Dodaæ sol, pieprz oraz sok cytrynowy i dok³adnie wymieszaæ.Nastêpnie dodaæ polowe oliwy.Spróbowaæ i jeœli potrzeba, dodaæ pozosta³¹oliwê, jeszcze trochê soli i pieprzu.Sa³atkê mo¿na robiæ w ró¿nychproporcjach.Jednym z wariantów jest u¿ycie zió³ i burghulu w jednakowychiloœciach.Sa³atka tropikalna6 plastrów ananasa, 2 pomarañcze, 50 g.rodzynek, 60 ml.soku ananasowego,³y¿ka miodu, sól, ³y¿ka soku z cytryny, 2 ³y¿ki oleju, szczypta imbiru.Ananasy wyj¹æ z puszki, dok³adnie os¹czyæ, pokroiæ na spore kawa³ki.Pomarañczeobraæ i pokroiæ nad du¿ym talerzem ¿eby zebraæ wyciekaj¹cy sok.Rodzynkisparzyæ.Gdy wystygn¹ i obciekn¹, wymieszaæ z owocami.Sok z pomarañczypo³¹czyæ z ananasowym i cytrynowym.Dodaæ miód.Ukrêciæ razem wszystkie sk³adniki i przyprawiæ.Gotowym sosemskropiæ owoce.Sa³atka vinaigrette3-4 filety z solonych œledzi, szklanka ugotowanej fasoli, 3 jaja ugotowane natwardo, 3 ziemniaki ugotowane w ³upinach, 15 dag ogórków kwaszonych, 25 dagcebuli, 10 dag grzybków marynowanych lub korniszonów, 2 ugotowane w ³upinachburaki, 3 ³y¿ki musztardy, 2-3 ³y¿ki octu winnego, pó³ szklanki oliwy, sól,pieprz, cukier, 4-5 ³y¿ek posiekanej zieleninyFilety ze œledzi pokroiæ w drobn¹ kostkê.W ten sam sposób pokroiæ jaja natwardo, kwaszone ogórki, grzybki marynowane lub korniszony, ugotowane ziemniakii buraki.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokroiæ w piórka, przesypuj¹c lekko sol¹ icukrem, skropiæ winnym octem.Na pó³misku uk³adaæ pasami sk³adniki sa³atki,jeden obok drugiego.Fasolê i ziemniaki oprószyæ sol¹ i pieprzem.Ziemniaki iœledzie posypaæ szczypiorkiem, fasol¹ i jaja zielon¹ pietruszk¹, buraki skropiæoctem i oprószyæ sol¹ z cukrem.Ca³oœæ zalaæ sosem winegret.Sa³atka w sosie koperkowymg³Ã³wka sa³aty, 4 pomidory, 6 m³odych ugotowanych ziemniaków, 2-3 dymki zielonapapryka, pêczek koperku, kilka czarnych oliwek, puszka tuñczyka w oleju, kilkafiletów anchois, 4 jajka na twardo, z¹bek czosnku, sól, pieprz, 3 ³y¿ki octuwinnego, 9 ³y¿ek oliwyCzosnek obraæ, posiekaæ, rozetrzeæ z odrobin¹ soli.Pomidory umyæ, 3 pokroiæ nacz¹stki, oprószyæ sol¹, odstawiæ na 30 minut.Koperek umyæ, posiekaæ.Po³owêzalaæ octem winnym.Odstawiæ na 30 minut.Nastêpnie przetrzeæ przez gêste sito.Po³¹czyæ z oliw¹, sol¹, pieprzem i czosnkiem.Dodaæ pozosta³y koperek.Wymieszaæ.Paprykê umyæ, oczyœciæ, pokroiæ w paski.Sa³atê umyæ, pokroiæ.Dymkii ziemniaki obraæ, pokroiæ w talarki.Tuñczyka podzieliæ na kawa³ki.Pomidoryos¹czyæ, prze³o¿yæ do salaterki.Dodaæ paprykê, ziemniaki, dymkê, sa³atê,wymieszaæ [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klimatyzatory.htw.pl