do ÂściÂągnięcia > pobieranie > ebook > pdf > download

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Te cepeliny powinny byæ mniejsze i mieæ kszta³t kulek.Podaje siê je ze œmietan¹.Nadzienie marchewkoweszczypta cynamonu2 ³y¿eczki mas³a40 dag marchewki1 jajko10 dag cukru³y¿ka makuMarchew ugotowaæ i przetrzeæ przez sito lub utrzeæ na tarce z drobnymiotworami.Dodaæ mas³o, cukier, cynamon i mak, dobrze wymieszaæ.Nadziewaæ ma³ecepeliny, formowaæ kulki i podawaæ polane œmietan¹.Nadzienie makowe2 szklanki maku5 dag cukru1 jajkoMak sparzyæ wrz¹tkiem i dobrze ods¹czyæ, najlepiej na gêstym sicie.Nastêpnieprzepuœciæ przez maszynkê, dodaæ cukier i jajko, dobrze wymieszaæ.Tak¿e icepeliny nadziewane makiem równie¿ formuje siê w niedu¿e kule.Podaje siê je zestopionym mas³em.Kluski œl¹skieTradycyjne kluski, czasami zastêpuj¹ na œl¹skich sto³ach ziemniaki jako dodatekdo potraw miêsnych lub jako samodzielne danie.1 kg gotowanych ziemniaków25 dag m¹ki ziemniaczanej1 jajkoUgotowane w osolonej wodzie ziemniaki przepuœciæ przez maszynkê lub przetrzeæprzez sito.M¹kê przesiaæ, wysypaæ na stolnicê, dodaæ masê ziemniaczan¹, jajko,posiekaæ ciasto no¿em.Dobrze zagnieœæ.Uformowaæ wa³ek, kroiæ na kawa³ki iformowaæ okr¹g³e kluski z dziurk¹ w œrodku.K³aœæ do wrz¹cej wody, gotowaæoko³o 5 minut od chwili, gdy kluski wyp³yn¹.Podawaæ z mas³em lub zeskwarkami.W³oskie gnocchiW³osi s¹ zdania, ¿e ziemniaczane kluski wymyœlili w³aœnie oni i bardzo siê nimiszczyc¹.1 kg gotowanych ziemniaków10 dag tartego ¿Ã³³tego sera (najlepiej parmezan)1 jajkosól25 dag m¹ki ziemniaczanejewentualnie szczypta ga³ki muszkato³owejOd naszych klusek œl¹skich ró¿ni¹ siê przede wszystkim dodatkiem tartego¿Ã³³tego sera, najlepiej parmezanu i ga³ki muszkato³owej, oraz kszta³tem.Ma³eporcje ciasta bierze siê w rêkê i przesuwa po "ró¿kach" widelca - powinnapowstaæ prêgowana, lekko zagiêta kluseczka.W³osi podaj¹ swoje kluski zdodatkiem klasycznego sosu pomidorowego, obficie posypane tartym parmezanem, aw wersji ekspresowej - z mas³em i serem.Bardzo eleganckie gnocchi (czytaj:niokki) podaje siê z pleœniowym serem, gorgonzol¹.Na 4 osoby nale¿yprzygotowaæ 10 dag sera, 10 dag mas³a i spor¹ garœæ siekanej natki pietruszki.Ser i mas³o pokroiæ w kostkê, roz³o¿yæ na talerzach.Wy³o¿yæ kluski, szybkowymieszaæ, posypaæ siekan¹ natk¹.Naprawdê pyszne.Sojowe kopytkaKlasyczne kopytka przyrz¹dza siê podobnie jak kluski œl¹skie - ró¿ni¹ siê odnich przede wszystkim kszta³tem.Mo¿na jednak przyrz¹dziæ kopytka nieco inaczej- w tej wersji bêd¹ one bardzo po¿ywne i mog¹ z powodzeniem zast¹piæ nawetmiêsny posi³ek, szczególnie jeœli podamy je z gêstym, zawiesistym grzybowym lubpomidorowym sosem.50 dag ziemniaków15 dag m¹ki ziemniaczanej25 dag soi2 jajka5 dag m¹ki pszennejsólSojê wyp³ukaæ, zalaæ wod¹ i zostawiæ na kilka godzin (najlepiej na noc).Zmieniæ wodê i zagotowaæ, zebraæ szumowiny, gotowaæ na niewielkim ogniu domiêkkoœci i odcedziæ.Ziemniaki obraæ, op³ukaæ i ugotowaæ, odcedziæ i odparowaæ(mo¿na te¿ wykorzystaæ ziemniaki w mundurkach), z ciep³¹ jeszcze soj¹przepuœciæ przez maszynkê.Oba rodzaje m¹ki przesiaæ.Zagnieœæ ciasto, wbiæjajka, dodaæ m¹kê i lekko osoliæ.Formowaæ kopytka i k³aœæ na lekko osolon¹wodê.Gotowaæ oko³o 10 minut, wyjmowaæ ³y¿k¹ cedzakow¹.Podawaæ polane mas³emlub sosem grzybowym albo pomidorowym.Leniwe pierogiS¹ ulubionym daniem wielu doros³ych i dzieci, nawet tych niejadków.40 dag ugotowanych ziemniaków1 ³y¿ka m¹ki ziemniaczanej60 dag bia³ego serasól1-2 jajka2 ³y¿ki mas³a20 dag m¹kitarta bu³kaZiemniaki ugotowaæ w lekko osolonej wodzie, ostudziæ i razem z bia³ym seremprzepuœciæ przez maszynkê.Oba rodzaje m¹ki razem przesiaæ, wysypaæ nastolnicê.Dodaæ masê ziemniaczano-serow¹, zagnieœæ ciasto, zrobiæ wg³êbienie iwbiæ jajka, zarobiæ ciasto no¿em i szybko wyrobiæ.Podzieliæ ciasto na czêœci iformowaæ wa³ki.Têp¹ stron¹ no¿a maczan¹ w m¹ce odcisn¹æ kratkê.Kroiæ kluski wkszta³cie prostok¹tów lub rombów.Obtoczyæ w m¹ce.K³aœæ partiami na wrz¹c¹wodê.Kiedy kluski wyp³yn¹, zmniejszyæ ogieñ i gotowaæ oko³o 10 minut.Wyjmowaæcedzakow¹ ³y¿k¹.Posypaæ zrumienion¹ tart¹ bu³k¹ i polaæ stopionym mas³em.KnedleW Niemczech mianem knodeln okreœla siê wszelkie kluski, u nas zaœ knedlaminazywa siê du¿e okr¹g³e ziemniaczane kluchy, które czêsto podaje siênadziewane.1 kg ziemniaków2 jajka2 cebule1 ½ szklanki m¹ki1 ³y¿ka margaryny2 ³y¿ki m¹ki ziemniaczanejmajeraneksólCebulê drobno posiekaæ i udusiæ w ³y¿ce margaryny.Ziemniaki ugotowaæ i jeszczeciep³e przepuœciæ przez maszynkê lub przetrzeæ przez sito.Wy³o¿yæ na oprószon¹m¹k¹ stolnicê, zarobiæ ciasto, dodaæ uduszon¹ cebulê, jajka, majeranek iprzesian¹ m¹kê oraz sól.Wymieszaæ najpierw no¿em, a nastêpnie zagnieœæelastyczne ciasto.Podzieliæ na kawa³ki i formowaæ wa³ki.Odcinaæ z nichkawa³ki i um¹czonymi rêkami kszta³towaæ kule wielkoœci du¿ych w³oskichorzechów [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klimatyzatory.htw.pl