do ÂściÂągnięcia > pobieranie > ebook > pdf > download

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Powstaj¹ bowiem wtedydodatkowe trudnoœci dotycz¹ce prawid³owoœci wyceny obrotu wewnêtrznego.Dlategote¿ na stosowane w rolnictwie metody zapisu podwójnego, ustalania cz¹stkowychwyników finansowych czy te¿ kalkulacji kosztów jednostkowych produktów rolnychnajwiêkszy wp³yw maj¹ nastêpuj¹ce przyczyny: 1) niewielkie rozmiary gospodarstwrolnych; 2) trudnoœci prawid³owej wyceny zu¿ycia (obrotu) wewnêtrznego; 3)wzrost pracoch³onnoœci ewidencji ksiêgowej w miarê zwiêkszania liczby jednostekkalkulacyjnych (gospodarstwo jako ca³oœæ, poszczególne dzia³y produkcji rolnej,poszczególne produkty rolne).Wymienione przyczyny maj¹ nadal wp³yw na metody ewidencji ksiêgowej wgospodarstwach rolnych.Metody ewidencji ksiêgowej.Spoœród wielu odmian r.p.r.omówienia wymagaj¹ dwiemetody: uproszczona oraz pe³na.Do cech charakterystycznych metody uproszczonej nale¿y zaliczyæ: 1) brakbie¿¹cej wyceny zapasów materia³Ã³w, produktów oraz inwentarza ¿ywegoobrotowego, co oznacza, ¿e wielkoœci zapasów s¹ wyceniane jedynie na pocz¹tek ikoniec okresu (roku) obrachunkowego; 2) na koncie (kontach) „Koszty wed³ugrodzajów” ewidencjonuje siê w ci¹gu roku nie zu¿ycie materia³Ã³w, ale ich zakup;3) zmiany wartoœci stanu koñcowego materia³Ã³w, produktów oraz inwentarza ¿ywegoobrotowego w stosunku do stanu pocz¹tkowego ewidencjonuje siê jako Wn(zmniejszenie) lub Ma (zwiêkszenie) konta „Wynik finansowy”; 4) na stronê Makonta „Wynik finansowy” przenosi siê przychody ze sprzeda¿y bez ustalaniakosztu w³asnego sprzeda¿y; 5) nie jest ustalana ani w ci¹gu roku, ani na koniecroku wartoœæ wyprodukowanych produktów.Przy stosowaniu tej metody nale¿y zwróciæ uwagê na staranne prowadzenieewidencji iloœciowej, nie ma bowiem mo¿liwoœci kontrolowania bie¿¹cych zapisówiloœciowych poprzez zapisy wartoœciowe.Do cech charakterystycznych metody pe³nej nale¿y zaliczyæ: 1) prowadzeniebie¿¹cej ewidencji wartoœciowej wszelkich operacji gospodarczych; 2) na kontach„Koszty wed³ug rodzajów” ograniczenie ewidencji rzeczywiœcie poniesionychkosztów (dotyczy ono ewidencji zu¿ycia, a nie zakupu materia³Ã³w); 3) wartoœæzapasów oraz wyprodukowanych produktów ustalana jest bie¿¹co; 4) wynikfinansowy stanowi ró¿nicê miêdzy kosztem w³asnym sprzeda¿y a przychodami zesprzeda¿y.Mo¿na zatem stwierdziæ, ¿e metoda pe³na w znacznym stopniu jest zbli¿ona dometod stosowanych w rachunkowoœci przedsiêbiorstw przemys³owych.Odmian¹ metody pe³nej mo¿e byæ jej ograniczenie, polegaj¹ce na rezygnacji zrozliczenia kosztów na poszczególne dzia³y produkcji (rodzaje dzia³alnoœci), cowyra¿a siê prowadzeniem jednego tylko konta „Produkcja” zamiast kont „Produkcjaroœlinna”, „Produkcja zwierzêca”, „Przetwórstwo rolne” oraz „Produkcjapomocnicza”.Przy takiej zasadzie stosowania metody pe³nej eliminuje siêksiêgowanie (i wycenê) œwiadczeñ wewnêtrznych miêdzy odmianami dzia³alnoœci, cow powa¿nym stopniu zmniejsza pracoch³onnoœæ ewidencji ksiêgowej.Zasady kalkulacji kosztów.Przy kalkulacji kosztów produkcji rolnej decyduj¹ceznaczenie ma przyjêcie rodzajów jednostek kalkulacyjnych, których koszty s¹ustalane.Przyk³adowo jako jednostki kalkulacyjne mog¹ byæ przyjête: 1) ca³adzia³alnoœæ gospodarstwa; 2) poszczególne jej odmiany: produkcja roœlinna,produkcja zwierzêca, przetwórstwo rolne i - niezbêdna w tym przypadku -produkcja pomocnicza, oraz koszty zarz¹du; 3) poszczególne produkty.W zale¿noœci od sposobu rozliczeñ zmienia siê pracoch³onnoœæ prowadzeniaewidencji kosztów oraz zakres uzyskiwanych informacji.Najmniej pracoch³onnaewidencja wystêpuje przy przyjêciu za jednostkê kalkulacyjn¹ ca³ej dzia³alnoœcigospodarstwa, natomiast za najbardziej pracoch³onn¹ nale¿y uznaæ ewidencjêzapewniaj¹c¹ ustalenie kosztów poszczególnych produktów.Przy przyjêciu zajednostkê kalkulacyjn¹ poszczególnych odmian dzia³alnoœci niezbêdne jestrozliczenie zarz¹du oraz us³ug pomocniczych (warsztaty, park maszynowy,transport).Rozliczanie kosztów zarz¹du wymaga ustalenia kryterium ich podzia³u.Mog¹ byæone dzielone wed³ug sum kosztów poszczególnych odmian b¹dŸ wed³ug sum ich p³acbezpoœrednich.Natomiast rozliczenie us³ug dzia³Ã³w pomocniczych wymaga ustalenia kryteriówodrêbnych dla ka¿dego z nich, np.dla warsztatów - roboczogodziny zu¿yte naposzczególne us³ugi; dla parku maszynowego - liczba hektarów lub roboczogodzinprzepracowanych na rzecz poszczególnych dzia³Ã³w; dla transportu - liczbaprzejechanych tonokilometrów lub czas pracy.Zasady wyceny produktów.Podstawow¹ zasad¹ wyceny produktów roœlinnych,zwierzêcych i przetwórczoœci rolnej jest cena rynkowa tych produktów (cenyzakupu i przewidywana cena sprzeda¿y).Przy stosowaniu bie¿¹cej ewidencji wartoœciowej uzyskiwanych produktów podstaw¹bie¿¹cej ich wyceny powinna byæ sta³a (w ci¹gu okresu obrachunkowego) cenaewidencyjna.Cena ta powinna ulegaæ na koniec okresu obrachunkowego korekciewynikaj¹cej z ró¿nicy pomiêdzy przyjêt¹ cen¹ ewidencyjn¹ a cen¹ rynkow¹(rzeczywist¹ cen¹ zakupu oraz przewidywan¹ cen¹ sprzeda¿y).Odrêbnym zagadnieniem jest wycena na koniec roku obrachunkowego produkcjiroœlinnej w toku.Mo¿na tu wymieniæ nastêpuj¹ce rozwi¹zania: 1) przyjêciezasady braku istotnych zmian w obszarach i sposobach nawo¿enia obszaru zajêtegoprzez dan¹ uprawê; 2) ograniczenie wyceny do wysokoœci poniesionych kosztówbezpoœrednich (przede wszystkim robocizny, nasion, us³ug produkcji pomocniczejlub us³ug obcych) dotycz¹cych poszczególnych upraw.Nale¿y ponadto zwróciæ uwagê na koniecznoœæ traktowania zmian zasad wycenyprodukcji roœlinnej w toku jako zmian maj¹tkowych, a nie wynikowych.Zanajbardziej dogodny z punktu widzenia wyceny produkcji roœlinnej w toku nale¿yprzyj¹æ rok obrachunkowy pokrywaj¹cy siê z rokiem kalendarzowym.W³adys³aw GorczyckiZob.® Rachunkowoœæ.RACHUNKOWOŒÆ SPO£ECZNARachunkowoœæ gospodarki narodowej, makrorachunkowoœæ (social accounting,macro-accounting), rodzaj statystyki gospodarczej, model badañ w dziedzinierównowagi ogólnej.Przedstawiaj¹c obraz gospodarki narodowej, r.s.wykorzystujeelementy metodologiczne rachunkowoœci jednostkowej, np.konto, zapis ksiêgowy,bilans - st¹d nazwa tej dyscypliny.Twórca metodologii r.s., J.R.Hicks,twierdzi³, ¿e najlepsz¹ form¹ spojrzenia na r.s [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • klimatyzatory.htw.pl